Používejte před tréninkem kvalitní sůl, radí profesionální strongman

21.12.2023

Autor: Karolína Svěcená

Jon Andersen.

Jon Andersen.FOTO: Jon Andersen


Nadšenci do kulturistiky se neustále zajímají o způsoby, jak zlepšit svou efektivitu při tréninku. Nyní však profesionální strongman a kulturista Jon Andersen navrhl jeden nečekaný způsob s pomocí suroviny, která je běžnou součástí kuchyňského arzenálu.



Sportovní kariéra 51letého Andersena v zápasnickém ringu i na poli strongmanu jednoznačně svědčí o jeho síle. Když tedy navrhl jednoduchý způsob, jak si každý může rapidně zvýšit efektivitu tréninku, stojí za to o něm uvažovat.

Běžně se má za to, že sůl je notoricky známá pro zhoršující se zdraví. Když se však požije před tréninkem, působí podle Andersena pozitivně. "Příděl soli před tréninkem skutečně zlepšuje výkonnost na poměrně drastickou úroveň. Budete překvapeni," tvrdil v jednom ze svých videí na Instagramu. Má to však jeden háček. 

Andersen totiž ani v nejmenším nepopírá neblahé účinky soli v průmyslově zpracovaných potravinách. Tvrdí, že jejich konzumace může do těla přidat spoustu špatné soli, což následně vede ke špatnému zdravotnímu stavu. Tak co to vlastně navrhuje? 

Podle něj je prospěšné přidávat přiměřené množství soli do plnohodnotných potravin, aby se její prospěšné účinky v těle plně vstřebaly. Navrhuje také několik podle něj zdravých solí. "Moje oblíbená je keltská sůl. Můžete použít i růžovou himálajskou nebo mořskou sůl. Nepoužívejte jen mizerné kuchyňské soli," upřesnil ve svém příspěvku a zároveň zdůraznil, že tato složka je nezbytným minerálem pro udržení energie v těle. 

Již dříve varovala před neblahými účinky solených a slazených zpracovaných potravin také fitness a kulturistická legenda Arnold Schwarzenegger. Sám je totiž striktně proti ultra zpracovaným potravinám, které v dlouhodobém horizontu vedou k mnoha zdravotním katastrofám. A Arnold to dává za vinu jejich neodolatelné chuti, která se získává "přidáním soli, cukru a tuku". 

Rakušan navrhuje jíst jídla, která tuky, solí a cukrem nejsou přetížená. Ani 76letý muž se však nebrání tomu, abyste si jednou za čas doma něco sladkého upekli. 

Další články v kategorii

Neuvěřitelná síla a tělo modelky. Mladá vzpěračka září i v bikinách

18.10.2025Je nesmírně silnou a úspěšnou sportovkyní, která na světových soutěžích ve vzpírání pravidelně sbírá ...

Získej power českého siláka. Naučte se správnou kettlebell techniku podle Tkadlčíka

17.10.2025 Kettlebell metoda od Jiřího Tkadlčíka. To je nový online kurz a knihovna cviků pro trénink s kettlebellem. Staví na detailním vysvětlení ...

Kulturistka se odvázala. V přírodě řádila bez podprsenky

16.10.2025Dominika Tretyakova je ženou, která se jen tak nevidí. Je kulturistkou, která zapůsobí na první pohled. A to jak na kulturistických akcích, ...

Král kulturistiky sesazen. Bolí to, smutní šampion

16.10.2025Zatímco loni ovládl nejprestižnější kulturistickou soutěž světa Mr. Olympia, letos musel Samson Dauda přijmout hořkou realitu v podobě čtvrtého místa. ...

Dvanáct fotek kalendáře českých vzpěraček odhaleno

15.10.2025Nápad stále žije, focení pokračuje, české vzpěračky daly o sobě opět vědět. Je tu tradiční kalendář. Facebooková stránka Vzpěračky ...

Kulturistka se odvázala. Před fotografem pózovala nahá

14.10.2025Je talentovanou kulturistkou, fitness trenérkou, která samu sebe tituluje jako 'Železnou matku', a nebojí se ani pořádných pikantností. ...

Český silák úřadoval. Ve 47 letech zapsal světový rekord

14.10.2025Tohle je výkon, za který by se nemusel stydět žádný rekordman! Jen pár týdnů po závodech v Polsku, kde český silák Vlastimil ...

Filipínská kráska dobyla svět. Umí se vyfotit i velice odvážně

13.10.2025Maureen Blanquisco ovládla nejprestižnější kulturistickou soutěž, když triumfovala na závodech Bikini Olympia 2025. Finále, které se konalo ...

Nejlepší z nejlepších. Kulturistika poznala nejlepšího svalovce planety

13.10.2025Je rozhodnuto. Nejlepším kulturistou světa v prestižní kategorii Open se stal Derek Lunsford, který ovládl 61. ročník Mr. Olympia v Las Vegas. ...

Načíst další články